Grunt to bunt!

Temat: Wiosenki czekają na kolejne maluszki!
Moje wyniki moczu

Przejrzystość - przejrzysty
Kolor - żółty
Glukoza - nieobecna
Bilirubina - nieobecna
Ketony - nieobecne
pH 6,5
Ciężar właściwy 1,015 (norma 1,015 1.035)
Białko - nieobecne
Urobilinogen - w normie
Nabłonki płaskie nieliczne
Leukocyty 8-10 (0-5)
Bakterie - nieliczne
Pasma śluzu - nieliczne
Moczany bezpostaciowe - nieliczne
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=7391



Temat: Pazdziernikowe mamusie cz.XVIII
nefreti, ja mam jakieś liczne moczany bezpostaciowe w moczu, ale ginka powiedziała że jest git więc tego się trzymam. Krew ogólnie u mnie też nie rewelacja, niby mieści się w normie, ale przy dolnej granicy, od ostatniego badania się nie pogorszyła dlatego ginka się nie czepiała.
Dzisiaj idziesz z tymi wynikami do lekarza? Pewnie da Ci jakieś dodatkowe witaminki czy cuś na tą krew, a same nabłonki to może nic poważnego :roll: napisz co Ci lekarz powiedział.
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=1245


Temat: Czerwcowe szczęścia cz. I!!!
Karolina super wiadomość!! Pogratuluj siostrze. Trzymam kciuki :)

A ja dzisiaj odebrałam wyniki badań :(
nabłonki płaskie - d liczne
bakterie nieliczne
moczany bezpostaciowe - d liczne

No i ta anemia sie powiększyła
erytrocyty 3,4
hemoglobina 9,9
hematokryt 26,62
:( buuu i co ja mam robić??
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=57


Temat: Czerwcowe szczęścia cz. I!!!
cukiereczku, jeśli chodzi o mocz, to wydaje mi się, że nabłonki płaski i bakterie masz w normie. Nie wiem co to są te moczany bezpostaciowe, bo nie mam takich w moich wyniakch moczu.

Co do anemii, to nic nie doradzę, bo moje wyniki krwi są wzorcowe i nie mam anemii. Gin ci pewnie przepisze jakieś preparaty żelaza.
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=57


Temat: Czerwcowe maleństwa 2010 :)
Witajcie, odebralam dzisiaj wyniki badan i...
zaniepokoilam sie...tzn chyba nie obejdzie sie bez jakiegos leku...
krew jak najbardziej ok wszystko w normie...
ale mocz... hmm
powiedzcie mi czy mialyscie tak??
ogolnie bialka i glukozy nie ma i w tej pierwszej czesci wszystko ok, ale pozniej zaczynaja sie juz chyba schody...
nabłonki płaskie : dosc liczne w preparacie
nabłonki okrągłe : nieobecne
śluz : obfity
leukocyty: w polu widzenia w ilosci 3-5
erytrocyty swieze : nieobecne
erytrocyty wyługowane: nieobecne
wałeczki :nieobecne
składniki mineralne: moczany bezpostaciowe liczne w preparacie
bakterie : liczne w preparacie

hmm i co myslicie?? ja mysle ze to jakies zapalenie... mam nadzieje ze dla dziecka niegrozne...

Ostatnio mialam bardzo liczne bakterie, ale zadnych moczanow nie bylo...no i sluz byl nieobecny...

I znowu do wtorku w stresie trzeba zyc...ehhh moglam sobieje odebrac we wtorek przed samym wyjazdem do gin...

Poradzcie cos,,, czy mialyscie podobnie?? czy mam sie bac??
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=8722


Temat: interpretacja wyników??
interpretacja wyników??
  Dzoien dobry/
Odebralam dzisiaj wyniki badan krwi i moczu i troszke zaniepokoilam sie moczem. Krew ok, ale ten mocz ??(18 tydz ciazy)
Niepokoje sie, prosze o pomoc...czy to jakies zapalenie drog moczowych??Czy ma to jakis wplyw na dziecko??
barwa: pomarańczowy
przejrzystosc: metny
odczyn: kwaśny
ciezar wlasciwy" 1025 [g/l]
bialko: nieobecne
glukoza: nie wykryto
bilurbina: nieobecna
urobilinogen: prawidlowy
ciala ketonowe: niobecne
azotyny: nieobecne
krew : nieobecna

mocz - osad

nabłonki płaskie: dość liczne w preparacie
nabłonki okrągłe : nieobecne
śluz: obfity w preparacie
leukocyty : w polu widzenia w ilosci 3-5
erytrocyty swieze: nieobecne
erytrocyty wyługowane: nieobecne
wałeczki: nieobecne
składniki mineralne: moczany bezpostaciowe liczne w preparacie
bakterie : liczne w preparacie
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=10392


Temat: Czerwcóweczki 2009- III trymestr i wielki finał!!!
dzieńdoberek dziewczynki
jak dzisiaj Wasze samopoczucie??
ja byłam dzisiaj na wywiadzie u położnej i mnie troche nastraszyła :Niepewny: Zna sie któreś z Was na wynikach moczu?? bo mam podobno bardzo nieciekawe :Strach: ze jakiś stan zapalny jest, ale lekar mi nic nie mowił ze jest bardzo żle z moczem, raz (2 miesiace temu)zapisał globulki na 12 dni teraz tylko kazał powtórzyć badanie ogólne moczu.
a moje wyniki sa następujące (te ponoć bardzo złe zdaniem położnej):

białko - ślad (ale to zażyło sie raptem raz)
Urobilinogen - 0.2
Leukocyty - 0-1 (wcześiej, miesiąc temu miałm aż 15-20)
Nabłonki płaskie - pojedyncze (wcześniej d.liczne)
bakterie - nieobecne (teraz) (miesiąc temu liczne)
Pasma śluzu - liczne w prep miesiąc temu a teraz brak
Kryszt. szczaw. wapnia - d.liczne w prep.miesiąc temu a teraz brak
Moczany bezpostaciowe - liczne w prep. teraz a wczesniej tego nie było

z tamtego miesiąca wyniki były tłumaczone upławami a w tym miesiącu po tych globulkach niby upławy nie sa brane pod uwage. Zna sie któraś z Was na tym?? przepraszam że Wam o tym truje ale naprawde mnie to troche martw :Niepewny: te problemy nie maja wpływu na dziecko????????:Stres:
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=181581


Temat: Ciążowe pogaduchy cz. I
Hej dziewczyny !
Ja własnie wrocilam z odebrania wyników krwi i troszke mnie martwi WBC i NEU bo mam troszke za duzo ich, zobaczymy co powie lekarz 14 grudnia.

Podaje moje wyniki krwi:

BADANIE KRWI

WBC- 11,4 K/uL norma 4,00-10.00
NEU- 7.79 68.6 %N norma 2.00-6.90 37.0- 80.0 %N
LYM 2.89 25.4 %L norma .600-3.40 10.0-50.0 %N
MONO .421 3.71 %M norma 0.00-.900 0.00-12.0%M
EOS .156 1.37 %E norma 0.00-.200 0.00-7.00%E
BASO .100 .880 %B norma 0.00-.200 0.00-2.50%B

RBC 4.54 M/uL norma 4.04-6.13
HGB 13.9 g/dL norma 12.0-16.0
HCT 41.1 % norma 37.7-53.7
MCV 90.4 fL norma 80.0-97.0
MCH 30.6 pg norma 27.0 - 31.2
MCHC 33.8 g/dL norma 31.8 -35.4
RDW 14.7 % norma 11.6-18.9

PLT 294. K/uL norma 135-350
MPV 6.94 fL norma 0.00-99.9

Glukoza 83 mg/dl norma 60-100
HBS antygen ujemny
Badanie w kierunku Kiły ujemny


Badanie moczu:

przejrzystoPć mętny
kolor moczu żółty
glukoza nieobecna
bilirubina nieobecna
ketony nieobecne
pH 6,5
ciężar właPciwy 1.020 norma 1.012 - 1.026
białko nieobecne
urobilinogen 3.2 norma 0-3.2
azotyny nieobecne
leukocyty 5-7 wpw norma 0-5
nabłonki płaskie nieliczne
bakterie ++
pasma Pluzu ++
moczany bezpostaciowe kryją p.w.

to by było na tyle

Mam do was dziewczyny pytanie
Chcemy sie z męzem wybrac na 3-4 dni za granicę do niemiec do rodziny swoim autem i mam troche wahania czy to dobry pomysł dla mnie, w sumie nic mi nie dolega, biore luteine ale czuje sie ogolnie dobrze, i troche sie obawiam czy aby moge wyjechac,
podróżowałyscie moze w czasie poprzednich ciąż ??

A jesli chodzi o to ze nie mozna sie doczekac na dzidziusia to ten czas tak szybko leci ze niedawno dowiedzialam sie ze jestem w ciązy a tu juz połowa 3 miesiąca, podejrzewam ze reszta miesiący minie tak samo szybko, i niedługo będziemy sie opiekowac naszymi maluszkami.
Źródło: forum.axxa.com.pl/viewtopic.php?t=1708


Temat: nasze brzuszki ,a w nich letnie maluszki:)TP.06-08.20010
hej dziewczyny wiecie co oznacza "liczne moczany bezpostaciowe" w moczu ??
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=7640


Temat: Bakterie w moczu
ja mam pytanie, co prawda w ostatnim badaniu moczu wyszły mi nieliczne bakterie i ponoć to jest norma, ale wyszły mi bardzo liczne moczany bezpostaciowe. Co to jest i z czego się wzięło?
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=434


Temat: Bakterie w moczu
Mi też wyszły te moczany bezpostaciowe dosc liczne i też nie mam pojęcia co to znaczy :roll:
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=434