Grunt to bunt!

Temat: prośba o interpretację badań
witam!

właśnie odebrałam wyniki badań.. może ktoś z Was pomoże i wyjaśni tak przed moją wtorkową (14go)wizytą u lekarza... będę wdzięczna

Cytomegalia CMV
przeciwciała w kl IgG <4 U/ml
przeciwciała w kl. IgM 0,090 Index

Przeciwciała Toxo IgG 0,10 Iu/ml norma 0-3
przeciwciała Toxo Igm ujemny

Morfologia:

leukocyty we krwi 5,8 K/ul
limfocyty % 47,3%
MID % 3,1%
Granulocyty obojęt. w ojądrze podzielonym 49,6%
Erytrocyty 4,08M/ul
Hemogloina 12,9g/dl
Hematokryt 39,2 %
średnia objętość krwinki 96fL
średnia masa hemoglobiny 31,6 pg
średnie stężenie HB w krwince 32,9g/dl
stopień anizocytozy erytrocytów 13,%
płytki we krwi 255 K/uL
MPV 9,1fl

Rozmaz Krwi obwodowej
granulocyty obojętne pałeczkowate 1%
granulocyty obojętne o jądrze podzielonym 53%
granulocyty kwasochłonne 1%
Granulocyty zasadochłonne 1%
limfocyty 42%
monocyty 2%

OB po godzinie 7mm

Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=56716



Temat: Morfologia 6-cio miesięcznego dziecka
Morfologia 6-cio miesięcznego dziecka, które w ostatnim czasie nie przechodziło infekcji, ostatnią morfologię robioną miał 1,5 m-ca temu i płytki krwi również miał wysokie, niskie granulocyty.

Obecnie wygląda to tak:

WBC- 7.2
LYM- 4.8 66%
MID 0.7 9.7
Gran 1.7 24.3

RBC 4.93
HGB- 13
HCT- 36,2
MCV- 73.4
MCH- 26.4
MCHC- 35.9
RDW- 13

PLT- 635
MPV- 7.9
PCV 0.50
PDW 15.8

Dodam, że dziecko ma wadę układu limfatycznego i najprawdopodobniej kostniaka potylicy (najprawdopodobniej gdyż odmówiono nam diagnostyki w tym kierunku)

Proszę mądrą osobę o interpretację wyniku, czy powinnam domagać się jakiś badań, jeżeli tak to jakich?


Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=68718


Temat: PO SZPITALU uffffffffff
to czesc jego wynikow:
OB: 50/150
CRP: 9,73H mg/I
morfologia: WBC=5,8 G/I; LYM#=1,4L G/I; LYM%=24,0L%, MID#=0,4G/I; MID%7,4%; GRAN#=4,0G/I; GRAN%=68,6H%; RBC=4,01L T/l; HGB 6,6mmol/I; HCT=0,33L L/L; MCV=82,7 fl; MCH=1,64 fmol; MCH=19,8 mmol/I; RDW=13,8%; PLT=263 G/I; MPV=10,1 fl; PCT=2,7 mL/L; PDW=16,4.
Rozmaz krwi obwodowej: Blasty=0%; Promielocyty=0%; Mielocyty=0%; Metamielocyty=0%; Palki=4%; Segmenty=63h%; Eozynocyty=2%, Bazocyty=0%; Limfocyty=28L%; Monocyty=3%; Limfomonocyty=0%;
ALT=8U/L
Posiew krwi: ujemny
Proteinogram: TP=70,5 g/l; ALB%=59,38%; ALFA1=5,70%; ALFA2=13,64H%; BETA=10,19%; GAMMA=11,09%
CMV M: 0,216 AU/ml;
Glukoza: 7,26H mmol/l
IgA pediatryczna 0,91g/I
IgE <19,1 IU/ml
IgM pediatryczna: 1,82H g/l
IgG 6,5 g/l
jonogram: sód=135 mmol/l, potas=4,5 mmol/l
mocznik 3,35 mmol/l
przeciwciala przeciw endomysium: pobrano
posiew moczu: ujemny
wymaz z gardla: streptococcus viridans

Powiedzcie mi, prosze, czy te IgG, IgA, IgM i IgE swiadcza o celiakii lub zespole zlego wchlaniania?? Szpital nic nie mowi, tylko czekaja na endomysium bo to ponoc b. wazny wynik
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=539


Temat: badanie krwi

co oznacza współczynnik" MID " w badaniu morfologii krwi obwodowej?
Wartość MID, pojawiająca się często na wydrukach badań morfologii krwi, oznacza ilość komórek, których automat nie potrafił prawidłowo zidentyfikować.

źródło: Wikipedia: Morfologia krwi
Źródło: forum.mojacukrzyca.org/viewtopic.php?t=7551


Temat: Elza badania krwi
Elza od trzech dni miała podwyższoną temperaturę (powyżej 39 stopni), więc pojechaliśmy do weta na kontrolę. Zrobiliśmy badania krwi, w których wyszło, że ALT (transaminaza glutaminianowo-pirogronianowa) jest trzykrotnie wyższa niż norma. Wet powiedział, żeby suce podawać hepatil i za miesiąc powtórzyć badania, on nic więcej tu nie może stwierdzić. A mnie to bardzo niepokoi, bo taki wysoki wynik świadczy raczej o uszkodzeniu wątroby i chciałabym znaleźć tego przyczynę. Niestety, u nas w okolicy nie mam weta, którego darzę pełnym zaufaniem, ale pojeżdżę z tymi wynikami po wszystkich i zobaczę co mi powiedzą. Zwracam się tez do was z prośbą, jeżeli macie może jakieś sugestie, co taki wynik może konkretnie oznaczać, to podzielcie się. Ja się strasznie martwię, że ten mój potwór mógłby poważnie zachorować

Poniżej dokładne wyniki badania krwi (dla pełnego obrazu):

Morfologia
WBC: 9,15; LYM: 2,15; MID: 0,43; GRA: 6,57; LY%: 23,5; MI%: 4,7; GR%:71,8
RBC:5,54; HGB: 13,3; HCT: 34,7; MCV: 63; MCH: 24; MCHC: 38,2; RDWc: 17,4;
PLT: 273; PCT: 0,25; MPV: 9; PDWc: 39,5

Biochemia:
ALT: 159,1; AP: 96,3; Kreatynina: 1,56; Mocznik: 31,5; Białko całkowite: 55,7

Obraz krwinek białych:
Neutrofile pałeczkowate: 2%; Neutrofile segmentowate: 65%; Eozynofile: 4%;
Limfocyty 27%; Monocyty: 2%

Obraz krwinek czerwonych:
Oligochromia: nieznaczna
Źródło: leonberger-info.pl/forum/viewtopic.php?t=117


Temat: Elza badania krwi



Poniżej dokładne wyniki badania krwi (dla pełnego obrazu):

Morfologia
WBC: 9,15; LYM: 2,15; MID: 0,43; GRA: 6,57; LY%: 23,5; MI%: 4,7; GR%:71,8
RBC:5,54; HGB: 13,3; HCT: 34,7; MCV: 63; MCH: 24; MCHC: 38,2; RDWc: 17,4;
PLT: 273; PCT: 0,25; MPV: 9; PDWc: 39,5

Biochemia:
ALT: 159,1; AP: 96,3; Kreatynina: 1,56; Mocznik: 31,5; Białko całkowite: 55,7

Obraz krwinek białych:
Neutrofile pałeczkowate: 2%; Neutrofile segmentowate: 65%; Eozynofile: 4%;
Limfocyty 27%; Monocyty: 2%

Obraz krwinek czerwonych:
Oligochromia: nieznaczna


pokazałam wyniki Elzy - wet spojrzał i stwierdził, że nie ma powodu do niepokoju, jest dobrze, że trochę LT podwyższone i chyba kreatynina ciut nie taka (tu nie wiem czy dobrze zapamiętałam, ze akurat o ten składnik chodzi) i zgodził się z tą teorią o kuracji hepatilowej, żałuję, że nie zdążyłam podpytać jakie mogą być przyczyny, ale może jeszcze mi się uda
Źródło: leonberger-info.pl/forum/viewtopic.php?t=117


Temat: Guz płuca
Witaj DSS
Dziękuję za odp. masz rację wyrwałam jedno zdanie z kontekstu i znów się wystraszyłam
Co do papierosów to muszę się przyznać że paliłam i to ponad 25 lat z małymi przerwami, obecnie nie palę od lutego i jest mi wstyd za to że wcześniej tego nie zrobiłam. Jeśli chodzi o pracę przypominam sobie że przez okres około 1 roku pracowałam na stażu w Browarze Piwa Grodziskiego jako słodownik tam właśnie znajdowały się miejsca gdzie było dużo kurzu i pyłu to była jedyna praca w takich warunkach.
A teraz wypis ze szpitala i wyniki,
przed operacją: morfologia
WBC 6,8 [K/uL ]; RBC 4,41 [M/uL]; HGB 13,9 [g/dl]; HCT 40,0[%]; MCV 90,7 [fL];
MCH 31,5 [pg]; MCHC 34,8 [g/dl]; RDW-CV 12,7[%]; LYM 24,3[%]; LYM 1.7 [K/uL];
NEU 69,1 [%]; NEU 4,7[K/uL]; MID 6,6 [%]; MID 0.4 [KuL]; PDW 11,1 [fL]; MPV 9,2 [fL];
P-LCR 20,0 [%]; GLU 94[mg/dl];
Gazometria ( krew kapilarna )
pH.. 7.408 [ ]; pCO2. 43,2 [mmHg]; pO2. 57,1 [mmHg]; HCO3std25,6 [mmol/l];
TCO2. 28,0 [mmol/l]; BE. 1,6 [mmol/l]; O2sat.89,7 [%]
Na 138 [mmol/l]; K 4,5 [mmol/l]; ALT 35 [U/l]; AST 27 [ U/l ]; BILI T 0,5 [ mg/dl ];
KRE-S 0,67 [ mg/dl ]; UREA 26 [mg/dl ];
PT/INR
INR 1,08 [ ]
TP 8,1 [g/dl ]; CHOL 268 [mg/dl ]; APTT 35,7 [s]; CRP 1,5 [mg/l ];
Hist. Pat.
Badanie śródoperacyjne: guzek o charakterze zapalnym.
RTG
Płuca wolne od zmian ogniskowych. Cień śródpiersia prawidłowy.

Leczenie chirurgiczne
Wideotorakoskopia lewostronna - resekcja klinowa guzka płuca lewego.

Badanie histopatologiczne:
badanie śródoperacyjne - " INTRA"
fragment płuca z obecnością wewnątrzpęcherzykowych skupisk komórek polimorficznych,
najprawdopodobniej makrofagów.Ostateczne rozpoznanie po wykonaniu preparatów z bloczków parafinowych.


INNE
Badanie Pointrowe
Sinus histiocytosis et anthracosis in lymphonodo.
Ponadto fragment utkania płuca z wykładnikami dość nasilonego włóknienia i złogami pyłu węglowego oraz przewlekłym zapaleniem.

To cały opis wszystkich badań
Pozdrawiam serdecznie Grażyna[/b]
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=176


Temat: badanie krwi
co oznacza współczynnik" MID " w badaniu morfologii krwi obwodowej?

[ Komentarz dodany przez: j.magiera: 15-05-2007, 16:21 ]
Źródło: forum.mojacukrzyca.org/viewtopic.php?t=7551


Temat: mononukleoza?
problemy zaczely sie tak:
Michal niespodziewanie rano obudzil sie z duzym placzem z powodu bolu glowy (nigdy wczesniej sie to nie zdarzylo), zmierzylam mu temperature (pod pacha) - 37,5. Chwile pozniej zwymiotowal wypita wczesniej wode. Dalam mu czopek z paracetamolem. Michal po jakims czasie zasnal, obudzil sie po 2 godz. bez zadnych dolegliwosci. Badajaca go lekarka nie stwierdzila zadnych cech infekcji, podejrzewala udar cieplny (poprzedniego dnia byl upal). Poniewaz doszukala sie 3 powiekszonych wezlow chlonnych (podzuchwowe i 1 pod pacha) powiedziala zeby dla 'swietego spokoju' zrobic mu badanie moczu i morfologie z rozmazem. Odebralam wyniki i zamiast swietego spokoju zamartwialam sie
WBC 3,3 (norma od 5)
RBC 4,25
HGB 11 (norma od 12)
HCT 33,3 (norma od 34)
PLT 179 (norma od 180)
MCV 78,4 (norma od 80)
MCH 26 (norma od 27)
MCHC 33,3
RDW-CV 14,3%
GR 54%
LY 37,9%
MID 8,1%
rozmaz:
granulocyty podzielone: 48%
monocyty: 5%
limfocyty: 47%
Badanie moczu wyszlo dobrze.
Przeczytalam te wyniki lekarce przez telefon, kazala przez tydz. podawac kinder biovital z zelazem, powtorzyc badanie i jesli wyniki sie nie poprawia wysle nas na konsultacje do hematologa. Przez 5 dni malo nie osiwialam wyczytujac w necie informacje o bialaczkach czy innych nowotworach. Michal w tym czasie miewal stany podgoraczkowe (temp. nie przekraczala 38), skarzyl sie na bole nog, glowy, byl apatyczny, wyraznie nieswoj, wczesnie zasypial (kolo 18! jak nigdy). 4 dnia dowiedzielismy sie ze kolega z Michala grupy z przedszkola lezy w szpitalu z powodu mononukleozy. Nastepnego dnia powtorzylismy Michalowi badanie krwi:
WBC 8,1
RBC 4,79
HGB 12,5
HCT 35,3
PLT 184
MCV 73,7
MCH 26 (norma od 27)
MCHC 35,4
RDW-CV 16%
GR 14,8% (norma od 42%!)
LY 72,3% (norma do 49!)
MID 12,9% (to sa komorki ktorych aparat nie umie rozpoznac, lab. podaje norme ze moze ich byc do 9%)
rozmaz:
granulocyty podzielone: 14%
paleczkowate 1%
kwasochlonne 2%
monocyty: 15%
limfocyty: 68%
OB 17/42
CRP ujemne
Odczyn Paula Bunell ujemny
Ten ostatni odczyn to badanie na mononukleoze ale ujemny wynik nie wyklucza tej choroby. Rozmawialam z pania analityk ktora wykonywala rozmaz - powiedziala mi ze byl 'bardzo ciezki', trudno jej bylo zaklasyfikowac komorki, limfocyty bardzo powiekszone i podobne do monocytow. Wyczytalam ze w mononukleozie wystepuja bardzo charakterystyczne mononukleary we krwi - mozliwe zeby pani analityk ich nie rozpoznala?
Przeczytalam lekarce wyniki przez telefon - nie jest przekonana ze to mononukleoza. Kazala powtorzyc badanie za kolejny tydzien.
Michal czuje sie coraz lepiej - temp. w normie, nic go juz nie boli, odzyskal humor tylko ciagle jeszcze wiecej spi. Czy to moze byc mononukleoza? Jakie macie doswiadczenia z ta choroba? I czy (jesli to mono...) choroba juz za nami w lagodnej postaci czy mozemy dopiero oczekiwac objawow anginopodobnych, wysokiej goraczki, powiekszenia watroby i sledziony...? I od kiedy jest zakazna - bo mozna zarazac do 6 m-cy po przechorowaniu ale czy jest zakazna przed wystapieniem objawow (chodzi mi o to czy Michal mogl sie zarazic od tego kolegi, ktory byl w przedszkolu przed wystapieniem objawow)?
Jak bedziemy powtarzac badanie krwi chcialabym oznaczyc tez przeciwciala na wirusa EB - czy ktos potrafi mi doradzic czy to ma sens (tzn. czy miano przeciwcial juz bedzie wykrywalne) i w jakiej klasie - IgG, IgM?
Bede wdzieczna za wszelkie odpowiedzi

Aga
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=46699


Temat:
Moje wyniki

MORFOLOGIA;
OB.-30 stan zapalny mam dyskopatię z naciskiem na rdzeń i reumatyzm więc to skutek zawsze mam wysokie OB. Normy chyba do 12
WBC 3.2 K/ul (4.6-10.2 K/ul)
LMD 2.8 (0.6-3.4)
MID 0.5 (0.0-1.8 )
GRAN 6.0 (2.0-6.9)
RBC 4.31 (4.04-5.48 )
HGB 14.0 (12.2-16.2)
HCT 42.0 (37.7-47.9)
MCV 97.4 (80.0-97.0)
MCH 32.5 (27.0-32.0)
MCHC 33.3 (31.8-36.0)
RDW 13.8 (11.6-14.8 )
PLT 289. (142.424.)
MPV 12.3 (7.0-12.0)
CHOLEST 226 (120-200) tu też trochę za dużo ale nie jest tragicznie
TRIGLY 150 (0-150)

MOCZ
SG 1.030
LEU neg
NIT neg
PH 5
ERY neg
PRO neg
GLU neg
ASC neg
KET neg
UBG norm
BIL neg
KOLOR żółty
NABŁONKI 2-4
LEUKOCYTY 3-6

ASPAT 33 (0-31)
ALAT 47 (0-34) trochę za dużo ale podobno nie groźnie jak schudnę powinno wszystko wrócić do normy
FOSF ALK 84 (42-98 )
AMYLAZA 68 (0-100)
TSH 1.56 (0.270-4.20)

BADNIA NA KRZEPLIWOŚĆ KRWI
CZAS PROTROMBINOWY 12,9s
WSKAŹNIK PROTROMBINOWY 89 (80-120%)
AKTYWNOŚĆ PROTROMBINOWY 81 (70-130%)
INR 1,12
APTT 33,3s (28-34s)

P/c przeciw kardiolipinie IgG 2,70 jedn. GPL
Wartości
0-10 wynik ujemny
10-20 wynik słabo dodatni nie dający podstaw do rozpoznania pełnoobjawowego
zespołu antyfosfolipidowego
powyżej 20 wynik dodatni

P/c przeciw kardiolipinie IgM 13,90 jedn.MPL
0-20 wynik ujemny
20-40 wynik słabo dodatni nie dający podstaw do rozpoznania pełnoobjawowego
zespołu antyfosfolipidowego
powyżej 40 dodatni

P/c p.jądrowe i p.cytoplazmatyczne ,test przesiewowy (IIF.Hep-2)
(ANA 1)

ANA 1 ujemny
Metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF)na komórkach Hep-2 NIE STWIERDZONO obecności przeciwciał przeciwjądrowych i antycytoplazmatycznych.

TESTOSTERON 56,00 ng/dl
normy;
Okres rozrodczy 9-109 ng/dl
Doustne środki antykoncepcyjne 13-83 ng/dl
Po menopauzie 12-130 ng/dl

Hemoglobina glikemiczna
z HbA1c 0.6 g/l
z Hb 14.5 g/l
z HbA1c% 5.7% norma 4.8-5.9
Glukoza na czczo 5.3mmol/l normy(3.9-5.9mmol/l)
95,4mg/dl (70.2-106,2mg/dl)
OGTT-50 po obciążeniu glukozą 50g po 1h wynosił u mnie 12.7mmol/l(228,6mg/dl) a norma jest do7.8mmol/l(140mg/dl)
a po obciążeniu 75g glukozą i po 2h miałam 10.4mmol/l(187.2mg/dl)
czyli nie jest aż tak źle bo jak jest już 200mg/dl to już cukrzyca ja mam stan przedcukrzycowy więc muszę uważać .
Według mnie są ok więc nie mam co szukać wyniki dość dobre,aż krwi za dużo jedynie ten cukier muszę pilnować i stosować dietę.
To na tyle rozpisałam się ale może którejś się coś przyda do porównania.
Wkleiłam tez do badań hormonów to samo co tu.
Źródło: jestemmamaaniola.fora.pl/a/a,47.html