Grunt to bunt!

Temat: Prosba o interpretacje wynikow
Witam

Mam rozpoznane wstępnie u lekarza
zespół wrażliwego jelita ... objawiający się bólem w lewym boku, najczęściej
nad ranem, problemy jelitowe czyli silne wzdęcia, gazy, oddawanie kalu do 3
razy dziennie. Dodatkowo jakby tego było malo mam jeszcze refluks
objawiający się żółtawym lub białym językiem i silną zgagą. Zrobiłem badania
i wyszło coś takiego:

Cholesterol 190
Trójglicerydy 160
Glukoza 104
AIAT 78,5
Morfologia krwi obwodowej
Erytrocyty 5,26
Leukocyty 8,04
Hemoglobina 16,7
Hematokryt 46,9
MCV 89,1
MCH 31,8
MCHC 35,7
Płytki krwi 268
limfocyty 32,1
eozynocyty 4,57
bazocyty 0,778
monocyty 7,53
neutrofile 55
limfocyty 2,58
eozynocyty 0,367
bazocyty 0,063
monocyty 0,605
neutrofile 4,42
rdw-cv 12,8
pdw 18,5
mpv 9,35

krew utajona w kale   ujemny

w moczu
pasma śluzu    dość liczne
kryszt.  szczaw. wapnia nieliczne
bakterie pojedyncze

Mam jeszcze badanie usg przewidziane gdzieś za tydzień ...

Trochę niepokoi wysoki stan AIAT .... co wskazywałoby na jakieś problemy
wątrobowe.
Raczej alkoholu nie nadużywam ...

Pozdrawiam


Źródło: topranking.pl/1850/86,prosba,o,interpretacje,wynikow.php


Temat: morfologia
Witam,
mam pytanie odnosnie wynikow morfologii krwi
wszystkie wyniki sa ok (tzn mieszcza sie w normie, ktora mam napisana na
wynikach) poza tymi:
MXD-za duzo,
NEUTR-za mało,
PDW-za mało,
MPV-za mało,
P-LRC-za mało.
Czy to sa jakies wazne wskazniki? Czy kto ma pomysl co moze byc nie tak?

Dziekuje za wszelkie wskazowki

olka


Źródło: topranking.pl/1851/morfologia.php


Temat: wyniki badań - poradnia gastroenterologiczna
wyniki badań - poradnia gastroenterologiczna
Witam,
bardzo proszę o interpretacje. Badania były robione w piatek.
Kolejna wizyta za 2,5 miesiaca i nie wiem czy moge tyle czekac.
przerazaja mnie zawsze oznaczenia, ze tego za malo, tego za duzo.
Synek, 2,7 m-ca:
Morfologia:
Leukocyty: 9,1 K/µl
Erytrocyty: 4,26 M/ µl
Hemoglobina: 11,6 g/dl
Hematokryt: 34,2% L
MCV: 80fL
MCH: 27,1 pg
MCHC: 33,8 g/dl
RDW: 14,8%
Płytki krwi: 182 K/ µl
MPV: 9,3 µm3
PDW: 17,8 % H
PCT- 0,17%
Biochemia:
CRP: 5,88 mg/l H
Białko całkowite: 70,7 g/l
Wapń całkowity: 2,55 mmol/l
Żelazo: 63 µg/dl

Immunologia:
Immunoglobulina IgE: 85,40 IU/ml H
INNE
Immunoglobulina IgG: 10,56 g/l H
Badanie moczu:
Barwa moczu: słomkowy
Przejrzystość moczu: przejrzysty
Ph moczu: 6,5
Ciężar właściwy: 1015g/l
Glukoza, ciała ketonowe, białko, leukocyty, bilirubina, azotyny:
ujemny
Erytrocyty w moczu: 25 / µl H
Urobilinogen: w normie
Badanie mikroskopowe osadu:
Nabłonki płaskie: pojedyncze
Leukocyty: do 5 wpw
Erytrocyty świeże: pojedyncze

Biochemia:
Proteinogram:
Albumina-frakcja: 50,90 % L
ALFA_1-frakcja: 6,50 % H
ALFA_2-frakcja: 17,20 % H
BETA-frakcja: 10,40 %
Gama-frakcja: 15 %

dodam, ze od niedzieli Szymonek ma katar i temperature, oskrzela i
gardlo czyste. Lekarz stwierdzil, ze to wirus.
pozdrawiam,
atydek
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,104398092,104398092,wyniki_badan_poradnia_gastroenterologiczna.html


Temat: Morfologia - za dużo LYMP i PLT?????
Morfologia - za dużo LYMP i PLT?????
Prosze o interpretację wyników badania krwi 2,5 latka.

W wyniku wyszło,że maluch ma za dużo:
LYMPH - 55.9
PLT - 450

za mało jest natomist:
NEUT - 37.5
PDW - 8.7
MPV - 7.5
P-LCR - 8.3%
OB po godzinie 6 mm.

dodam, że maluch był 2 tygodnie temu lekko przeziębiony (tylko
katarek i kaszelek; dostawał Eurespal i wit. C oraz Disnemar do
noska) i miał w tym samym czasie uraz bioderka. Poza tym jest
alergikiem - pyłki traw. Dostaje Zyrtec.
Poza tym nie bierze żadnych leków jedynie Multisanostol.



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,78806082,78806082,Morfologia_za_duzo_LYMP_i_PLT_.html


Temat: Prośba o interpretację wyników - 3 miesięczniak
Prośba o interpretację wyników - 3 miesięczniak
Córka od urodzenia ma problemy z jedzeniem i wagą - mało je i słabo
przybiera. Jest już dość wnikliwie przebadana - brak punktu
zaczepienia. Ja wczoraj zrobiłam jej kontrolnie morfologię i badanie
ogólne moczu. Mocz wyszedł idealny, a oto wyniki morfologii, o
których interpretację proszę!
WBC 6,3
RBC 3,47
HGB 10,8
HCT 29,5
MCV 85,1
MCH 31,1
MCHC 36,6
płytki krwi 462
lymph % 61,8
mxd % 15,6
neut % 22,6
lymph# 3,9
mxd# 1
neut# 1,4
rdw-sd 39,6
rdw-cv 12,6
pdw 15,1
mpv 9,9
Córka jest karmiona mlekiem sztucznym i jest wcześniakiem (1 m-c).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,84577585,84577585,Prosba_o_interpretacje_wynikow_3_miesieczniak.html


Temat: morfologia
morfologia
Dwa miesiące temu robilam sobie badania krwi i wszystko miałam w normie oprócz
płytek krwi, było ich za mało.Powtórzyłam w tym tygodniu badania i płytki już
są w normie, reszta też, tylko patrząc na oba wyniki w tych nowszych wszystko
mam obniżone w porównaniu z wcześniejszymi np.HB 8,3-7.9, WBC 9.8-6.2, PDW
17.3-13.5, MPV 9.5-8.4.Czy przyczyną może być okres, tj.ostatnie dni miesiączki?
pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,70396473,70396473,morfologia.html


Temat: interpretacja wynikow krwi
> WBC 4,3 <3.5-10.> ok
> RBC 3.68 <3.8-5.8> trochę nisko, ale nie jest tragicznie:)
> HGB 11,8 <11.0-16.5> w normie
> HCT 32,8% <35-50> nisko, ale powód bywa najczęściej błahy /mało płynów, jak
dobrze pamiętam/
> PLT 239 <<150-390> ok
> PCT 181% <100-500> ok
> MCV 89.3 <80-97> ok
> MCH 32,0 <26.5-33.5> ok
> MCHC35,9<31.5-35> trochę za wysoki, ale przy niskiej HGB i gdy jest mało red
krwinek nie jest to nic nienormalnego/
> RDW17,9 <10-15> za wysoki, nie pamiętam , skąd może się to brać, spróbuję
wkleić jakiś link/
> MPV 7,6 <6.5-11> ok
> PDW 11,0 <10-18> ok
> LYM 1,5 <1.2-3.2> ok
> MON 0.2 <0.3-o.8> trochę mało
> GRA 2.6 <1.2-6.8> ok

Wklejam:
Morfologia krwi:
RBC – krwinki czerwone (erytrocyty);
WBC – białe krwinki (leukocyty);
PLT – płytki krwi;
HGB – hemoglobina;
HCT – hematokryt;
MCHC – średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej;
MCV – średnia objętość krwinki czerwonej;

Obraz białych krwinek:
LYMF – limfocyty
GRAN - granulocyty
MID – pozostałe rodzaje krwinek białych


Tu objaśnienia:
badaniamedyczne.fm.interia.pl/morfologia.html
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,83293465,83293465,interpretacja_wynikow_krwi.html


Temat: Morfologia - prosze o interpretację
Morfologia - prosze o interpretację
Lekarz zlecil badania gdyz muszę zaszczepić się przeciwko żółtaczce a od
grudnia dokuczają mi bóle stawów.
Bardzo prosze o inerpetację wynikow. Większośc wyników mieści sie w ramkach
(na ogół dolna granica, ale kilka parametrów jest poza normą)

Leukocyty 4.1
Erytrocyty 4,29
Hemoglobina 12.2
Hematokryt 35.72 (za mało)
MCV 83.2
MCH 28.4
MCHC 34.2
plytki krwi 209
Limfocyty 42.6
Inne(Eo,Bazo,Mono)7.2
Neutrofile 50.2
Limfocyty 1.7
Inne(Eo,Bazo,Mono)0.3
Neutrofile 2.1 (za mało
PDW 21.11 (za dużo)
MPV 12.4
P-LCR 46.11 (za dużo)
RDW-CV 13.5
Dodatkowo robiłam OB- 8
Bardzo prosze osoby znające się na rzeczy o interpretację.
Pozdrawiam
asia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,20718892,20718892,Morfologia_prosze_o_interpretacje.html


Temat: wirus czy bakteria? potrzebny antybiotyk?
wirus czy bakteria? potrzebny antybiotyk?
WWitam,
Bardzo prosze o interpretację wyników badań mojej 5 letniej córki:
Morfologia:
WBC - 6,64 tys/ul (norma - 6,0 - 14,5)
RBC - 4,95 mln/ul (norma 3,9 - 5,3)
HGB - 13,6 g/dl (norma - 10,7 - 14,3)
HCT - 39,5 % (norma - 31,0 - 40,5)
MCV - 79,8 fl (norma - 76,0 - 90,0)
MCH - 27,5 pg (norma 25,0 - 30,5)
MCHC - 34,4 g/dl (norma 32,4 - 36,8)
PLT - 156 tys/ul (norma 130 - 400)
RDW-SD 37,5
RDW-CV - 13,2% (norma 11,5 - 14,5)
PDW - 9,6 fl (norma 9-17)
MPV - 9,3 fl (norma 6,9 - 12,2)
P-LCR - 19,1 % (norma 6-24)
PCT - 0,15
NEUT# - 3,84
NEUT% - 57,7 % (norma 35,0 - 55,0)
LYMPH# - 1,66
LYMPH% - 25 % (norma 25,0 - 50,0)
MONO# - 1,1
MONO% - 16,6 % (norma 2 - 8)
EO# - 0,03
EO% - 0,5 % (norma 1 - 4)
BASO# 0,01
BASO% - 0,2% (norma 0 - 1)

Rozmaz manualnie:
Podzielone - 62
Kwasochłonne - 1
Monocyty - 7
Limfocyty - 30

OB - 3 mm

CRP - 0,71 mg/dl (norma 0 - 0,5)

Dziecko ma kaszel mokry, katar - momentami żółtawy, gęsty, ale w
większości wodnisty, uczucie zatkanego nosa, od dwóch dni
podwyższona temp. (max. 38,5). W oskrzelach zdaniem pediatry są
zmiany. Czy na podstawie objawów i wyników
badań można stwierdzić, czy to infekcja wirusowa czy bakteryjna?
Pytam, bo lekarz pediatra wypisał antybiotyk (augumentin na 10 dni)
i nie wiem, czy go podawać, czy nie, bo 10 dni temu córka skończyła
kurację Klacidem (7 dni) - wtedy też były zmiany w oskrzelach,
kaszel, bez gorączki, ale i bez badania krwi. Zastanawiam się, czy
jest tak mało odporna, ze nonstop coś łapie, czy to może np.alergia?
Pozdrawiam i dziękuję za opinie.
Katarzyna

itam,

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,103411363,103411363,wirus_czy_bakteria_potrzebny_antybiotyk_.html