Grunt to bunt!

Temat: INTERPRETACJA WYNIKóW-MORFOLOGIA PROSZę O POMOC
WBC-10,0
RBC-5,39
HGB-11,4
HCT-34,2
MCV-63,5
MCH-21,2
MCHC-33,3
PLT-380


LYMPH%+74,2
RDW-CV-13,7
PDW-12,1
MPV-9,9
P-LCR-26,1


podzielone-10
zasadochłonne-1
monocyty-2
limfocyty-87
w układzie limfatycznym obecne nieliczne limfocyty atypowe i ziarnistości w cystoplazmie


Wiem że za dużo limfocytów co to może oznaczać i te ziarnistości proszę pomóżcie mój lekarz będzie dopiero w poniedziałek a ja się bardzo niepokoje czy to coś złego?


creatynina-0,29
mocznik -8 Nikodem ma pół roczku
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=4980



Temat: CO TO MOŻE OZNACZAĆ?????
Moja córka miała częste ZUM, od kwietnia nic nie było ale ostatnio zaczęła gorączkować. Dziwna to była gorączka bo występowała w wysokości ok 39 stopni i trwała jeden dzień, po kilku dniach sytuacja sie powtarzała.(mocz ogólny bez zmian). Lekarz badała ją wielokrotnie, osłuchowo czysto gardło lekko zaczerwienione, wiec antybiotyk, ale po kilku takich gorączkowych sytuacjach zrobilismy morfologie, posiew, i kolejny mocz ogólny.
Mocz ogólny:
LEU- TRACE
Nabłonki- norma
Krwinki białe- 4-7
Krwinki czerwone- 0-1

Posiew -jałowy

CRP 41,mg/L
WBR 20,36
PLT 663
RDW-CV 17,9
PCT 0,65
NEUT 11,51
LYMPH 5,60
MONO 2,44
EO 0,78
OB 16

Dziecko dostaje teraz Zinat w zastrzykach, ze wzgledu tylko na tą złą morfologię, nie gorączkuje i jedynie nie ma apetytu. Myślałyśmy z pediatrą że ma ZUM, ale jak przyszedł wynik posiewu to zgłupiałyśmy. Proszę niech sie wypowie ktoś kto sie zna trochę lepiej n iż ja.!!!
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=5800


Temat: wyniki badań
wreszcie jakis odzew - kabran, dziekuje!
rozumiem, ze bez biopsji sie nie obejdzie (pewnie lekarz mi zleci jej zrobienie). czy obecnosc przeciwcial przeciwko gladynie IgG - jak u mnie - nic nie oznacza? jesli cos znaczy, to co? przepraszam, jesli zadaje glupie pytania, jestem "swieza" w tej kwestii, domniemany problem "glutenowy" pojawil sie u mnie nagle i niedawno...
jakie badania, oprocz biopsji, moze mi kazac zrobic jeszcze dodatkowo lekarz? na co mam sie przygotowac?
moje ostatnie wyniki morfologii sa dziwne. najbardziej niepokojace jest to, ze od kilku miesiecy utrzymuje mi sie niski poziom MCHC i neurofili, natomiast RDW-CV - co by to mialo nie oznaczac... (bo ni wim :? ) - jest nieco powyzej normy.... jak do tej pory lekarze to ignorowali - zawze zbywali mnie, ze jakis pewnie stan zapalny przejsciowy - nie ma co sie przejmowac. ale kilka miesiecy?? lekarz, ktory pokierowal mnie na oznaczenie przeciwcial zwrocil uwage na ta morfologie.
no i dodatkowo objawy(nie tylko "od-brzuchowe") wszystkie razem wziete do kupy... boje sie normalnie.
mam juz zdiagnozowany refluks i niezyt zoladka...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1666


Temat: badanie moczu-wyniki??
psiak został zcewnikowany i miał pobraną krew (w narkozie lekkiej i przy wielkich próbach weterynarza-kłopot z cewnikiem dla maleństwa był).
oto wyninki robione tym razem w laboratorium szpitala:

mocz-badanie ogólne:

barwa-żółta
przejrzystość-zupełna
odczyn kwaśny ph5
ciężar właściwy 1.025 -metoda test paskowy
białko -ślad
glukoza-nieobecna
bilirubina-nie wykryto
urobilinogen-1 mg/dl
ciała ketonowe- 5 mg/dl
azotyny-nieobecne
nabłonki płaskie-poj. wpw
leukocyty-2-3 wpw
erytrocyty-2-3 wpw świeże i częściowo wyługowane
wałeczki szklisto-ziarniste pojed. w preparacie

biochemia:

kreatynina w surowicy 0.25 mg/dl (0.7-1.3)
mocznik w surowicy 26 mg/dl(17-46)

mam jeszcze całą morfologię z rozmazem (z tego podniesiona ilość bazofili i monocytów, RDW-CV 15.2: 11.0-14.5)

psiak dostał Synergal na pięć dni (jako osłona po cewnikowaniu)i przykazanie powtórzenia badań po tym okresie.
Źródło: vetforum.pl/viewtopic.php?t=275


Temat: Rak anaplastyczny-drobnokomórkowy
Przedstawie wyniki po 6 chemiach I cyklu:
morfologie z dnia21.07.10 Leukocyty-7,2 Erytrocyty-3,6 Hemoglobina-12,5 Hematokryt-36 MCV-100 MCH-35 MCHC-34,8 Płytki krwii-179 Limfocyty%-7 Inne(eo bazo mono)%-7 Neutrofile-66 Limfocyty#-2,0 inne(eo bazo mono)#-0,4 Neutrofile#-4,80 RDW-CV-16 PDW-16 MPV-11,70 P-LCR-40 i wypis z DCCHP.
Jak czytam Wasze wątki to jestem w szoku,TK było robione po czwatrej chemii, a i częściej. Mimo moich próśb o zrobienie badań, i zapewnieniu przez lekarzy,że wszystko zrobią SZOK!! wypisali męża do domu z zaleceniem zrobienia TK. Poszliśmy prywatnie na 27-go mamy TK płuc, a 3-go do DCCHP na konsultacje pod katem radioterapii.No i tak chemia mineła, były objawy uboczne, ale dzięki WAM poradziłam sobie. A tak to u nas czas szybciutko biegusia. Męża bardzo bolą nogi dostał Zaldiar37,5x325, 2xpo1 ale niezbyt pomaga.
Byliśmy na komisji w ZUSie dzięki absenteism za podpowiedzi. Orzeczona całkowita niezdolność do pracy i zasiłek opiekuńczy. Miły lekarz był jeszcze podpowiedział co i jak.
Trzy dni walczyłam z papierkami w Zusie o rente.I to tyle narazie.
Pozdrawiam.


Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1083


Temat: rak ale jaki i co dalej

Jedyne nieprawidłowości to:
za wysoki poziom RDW-CV 15,2% (norma 11,6-14,8)
za niski poziom eozynofilów 0,4% (norma 1-7%)

Raz, że nie są to dramatyczne odstępstwa od norm, a dwa - w przypadku kwalifikacji na chemioterapię nie mają aż tak dużego znaczenia jak np. płytki, hemoglobina czy leukocyty.
RDW-CV oznacza rozkład objętości erytrocytów. Lekkie podwyższenie może wskazywać np. na produkcję nowych erytrocytów w szpiku. Z kolei zmniejszenie liczby eozynofili może być np. wynikiem zakażeń czy wysiłku. Ale nie ma się zbytnio czym martwić. Zwłaszcza, że została podana chemia, czyli lekarz musiał zaakceptować wyniki morfologii i uznać je za wystarczająco dobre.


Kuriozalne kolejki i tłumy pacjentów były dziś w CO. Mama spędziła tam ponad 6 godzin!!!
6 godzin to my spędzamy standardowo przed chemią na oddziale bynajmniej nie namawiam do bezwarunkowej akceptacji takich praktyk, ale takie są realia - żeby chorować na raka, to trzeba mieć końskie zdrowie. Liczba specjalistów i placówek jest niewystarczająca w stosunku do liczby chorych.


DOdatkowo pojawił się problem odbioru wyników krwi (niepotrzebnie chyba mamę namówiłem by je uzyskała - w celu umieszczenia ich tutaj) - nie chciano mamie ich wydać.... skandal!
Dokładnie tak jak pisze Richelieu - następnym razem niech mama poprosi o pisemną odmowę wydania jej wyników, z podpisem i pieczątką. Z pewnością szybko zmienią zdanie.
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1465


Temat: guz płuca prawego-Adeno ca.
No,ręce opadają!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nasza lekarka 'pierwszego kontaktu' (chyba ostatniego!!) mnie załamała-brak słów!
Dziś tata poszedł do niej z poprzednimi wynikami krwi .
Poprosił o kolejne skierowanie ponieważ,lekarz na wypisie ze szpitala zalecił kontrolę,kreatyniny,elektrolitów i morfologii.
Na co lekareczka stwierdziła "teraz wypiszę,ale nastepnym razem to należy do nich ( tu miała na myśli szpital?),i powiedziała "po co panu te badania?"....
Wielka łaska,zlecić badanie krwi!

Mogła też zapytać,po co pan się leczy??
Nie napiszę dziś już nic o niej,o by to nie było przyzwoite
A oto część wyników:
Leukocyty 3,5 (norma 4,23-9,7)
Limfocyty 0,61 (0,9-5,2)
Neutrofile 1,78 (1,9-8,0)
Erytrocyty 3,91 (4,63-6,08)
Hemoglobina 12,8 (13,7-17,5)
Hematokryt 36,2 (40,1_51,0)
MCV 92,6 (79,0-92,2)
RDW-CV 15,2 (11,6-14,4)
Płytki krwi 150 (163-337)

Chyba,przy takiej chorobie te wyniki nie są najgorsze?
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=239


Temat: przerzut do mózgu
Witam serdecznie....
Przedstawię poniżej wynik dzisiejszej morfologii Taty. Jeśli znajdzie ktoś chwilunię...proszę rzucić na to oczkiem....

Leukocyty 11,73
Erytrocyty 4,76
Hemoglobina 13,2
Hematokryt 40,9
Średnia obj. krwinki 85,9
Średnia masa hemoglobiny 27,7
Średnie stężenie hemoglobiny 32,3
Płytki krwi 191,0
Limfocyty 33,3
Monocyty 11,2
Eozynocyty 1,50
Bazocyty 0,20
Neutrocyty 53,8
Bezwzględna liczba limfocytów 3,91
Bezwzględna liczba monocytów 1,31
Bezwzględna liczba eozynocytów 0,18
Bezwzględna liczba bazocytó 0,02
Bezwzględna liczba neutrocytów 6,31
szerokość rozkładu RDW-CV 18,2
RDW-SD 55,6
szerokość rozkładu PLT 9,50
średnia objętość PLT 8,9
udział dużych płytek 17,50
PCT 0,17

mocznik 49,20
kreatynina 1,06
aminotransferaza asparaginianowa 16,0
aminotransferaza alaninowa 20,0
bilirubina całkowita 0,40

DSS jeśli znajdziesz dla mnie chwilkę, będę bardzo wdzięczna...

[ Dodano: 2010-04-13, 20:09 ]
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=757


Temat: Komplet badań
Dawno nie robiłam wszystkich badań. Takie szczegółowe to może z 5-6 lat temu, albo i więcej.
Proszę mi napisać co jest podwyższone i jeśli to możliwe wskazać mi przyczynę tego stanu i bardzo proszę mi napisać w związku z tym do jakiego lekarza mam się udać, bo ja już nie mam siły. Proszę o rade. Liczę, że na tym forum znajdą się odpowiednie osoby.

Biochemia
ALT 20 U/l
AST 17 U/l
GGT 28 U/l
Kreatynina 0,58 mg/dl
Analityka-badanie ogólne moczu
kolor jasnożółty
przejrzystość lekko mętny
ciężar właściwy 1,015
pH 6,5
Leukocyty 25/ul
Azotyny nieobecne
Białko nieobecne
Cukier 2321 mg/dl
Ketony nieobecne
Urobilinogen w normie
Bilirubina nieobecna
Erytrocyty 10/ul
Osad moczu
Nabłonki płaskie dość liczne
Leukocyty 12-15
Erytrocyty świeże 3-4
Bakterie nieliczne
Odczyn Biernackiego 30 mm/h
Morfologia krwi pełnej
WBC 5,63
RBC 5,12
HGB 13,8 g/dl
HCT 40,8 %
MCV 79,7 fl
MCH 27,0
MCHC 33,8 g/dl
RDW-SD 36,7
RDW-CV 13,0
PLT 205
PDW 14,6
MPV 11,3
P-LCR 35,2%

Wzór krwinek białych
NEUT 2,47
NEUT% 43,9%
LYMPH 2,61
LYNPH% 46,4
MONO 0,40
MONO% 7,1%
EO 0,12
EO%2,1%
BASO 0,0
BASO% 0,5%
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=333


Temat: wyniki morfologii
witam
prosze o interpretacje wyników badń
Ob 16 norma /0-10/
leukocyty 6.4 /3.8-10/
erytrocyty 4.8 /4.2-6/
hemoglobina 15.5 /14-18/
hematokryt 45.6 /40-54/
mcv 95.1 /80-99/
mch 32.3 /27-35/
mchc 34 /32-37/
płytki krwi 214 /140-440/
limfocyty 2.7
neytrofile 3.2 tyś/ul.
limfpcyty 41.8 %
NEUTROFILE 50.7 %
rdw-cv 12.5 %
pdw 17.5 fl
mpv 13.1 fl
wskażnik protrombinowy 115.3 /80-120
ten ostatni mnie martwi,lekarz powiedział,że za gęsta jest krew
pozdrawiam
INR 0.87
czas k.k./aptt/
aptt 30.1 /29.7-40.1/
ratio 0.85 /08-1.1/
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=209


Temat: Rozmaz ręczny
Bardzo prosze o interpretacje wynikow badan.
ROZMAZ RĘCZNY
barwiony metodą MGG
pałeczkowate 8 N: 1-5
neutrofile 36 N: 45-70
eozynofile 4 N: 1-5
bazofile 1 N: 0-1
limfocyty 41 N: 20-45
monocyty 8 N: 3-8

Na 100 leukocytow 2% stanowia wirocyty. Wiekszosc granulocytow obojetnochłonnych posiada w cytoplaźmie ziarnistośc toksyczną.

MORFOLOGIA

HCT 37.6 N: 36.0 - 46.0
RBC 4.59 N: 4.00 - 5.20
HGB 12.8 N: 12.0 - 16.0
WBC 4.1 N: 4.0 - 10.0

MCV 82 N: 80 - 94
MCHC 34.0 N: 31.0 - 37.0
MCH 27.9 N: 27.0 - 31.0
RDW-CV 13.1 N:12.7 - 20.7
PLT 243 N: 150 - 450
MPV 8.1 N: 7.5- 12.0
MONO 0.48 N: 0.1 - 0.8
MONO 11.7 N: 1 - 8

OB-30

Mam 20 lat, nie mam zadnych konkretnych objawow, a to byly takie kontrolne badania

Co moze oznaczac wynik rozmazu ręcznego ? Bo ne ukrywam, ze troche sie denerwuje
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=161


Temat: prośba o pomoc
Dziś miałam badanie - morfologię krwi, po 4 chemii ( Jola) - RdW-CV spada z 19,7 do 18,1 ( wszystko w porównaniu do ostatnich wyników), Neutrofile 3,01- tera 1,86 ( w rubryce flaga postawiono mi literę L), Eozynofile 0,07 teraz 0,09 ( L), Monocyty 13,1 - teraz 17,2 (H) co oznaczają te litery?
Pozdrawiam
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=782


Temat: moja historia(poczatek)
witajcie


Oto moja morfologia z przed godziny

wbc-4,18 (4,1-10,9)
neut-2,18(1,5-7)
neut%-52.2(45,-72)
lymph-1,50(1-3.7)
limph%-35,9(25-45)
mono,-46 (o,2-0,7)
mono% -11,0 (2-8)
eo -o,o3 (0-o.4)
Eo%-0,7 (0,4)
baso-0,01 {0-0,1)
baso% -0,2 (0,-1)


rbc-4,32 (3,8-5,2)
hgb-12,0 (12-16)
hct-37,5 (36-46)
mcv-86,8 (82-96)
mch-27,8 (26-32)
mchc-32 (32-37)
rdw-sd-49,0 (37-54)
rdw-cv-15,7 (11,5-15)
plt-203 (150-400)
pdw-10,5 (9-17)
mpv-9,2 (9-13)
p-lcr-19,2 (13-43)
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=757


Temat: moja historia(poczatek)
Dziekuje Radosławie

Powiedz mi jeszcze o czym swiadcza dwa zawyzone wyniki Mono%--11 [2-8] i Rdw-cv-15 [11,5-15]
W niedziele jeszcze raz powtorze morfologie i mam nadzieje w poniedzialek zakwalifikuje sie do 4 chemii.Co do innych wynikow zrobilam tez proby watrobowe kreatynine i elektrolity.i cos jeszcze chyba jakis test ,ale zapomnialam.Odbiore je w poniedzialek .Moze podpowiesz mi jakie wyniki ewentualnie jeszcze zrobic,ktorych nie zlecaja lekarze??
Pozdrawiam
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=757


Temat: wyniki badan krwi
Odświeżam temat: wykonałam morfologię kontrolną, żeby sprawdzić czy coś się u mnie zmieniło, no i wyniki tak jak ostatnio- czyli ciut poniżej normy wszystkie wartości hemoglobinopokrewne. Oto one:
hemoglobina 11,1
hematokryt 36,8
MCV 76,7
MCH 23
MCHC 30,2

ponadto obniżone neutrofile- 2,2 i podwyższone RDW-CV- 16. Tymi dwoma ostatnimi się nie przejmuję zbytrnio, bo nieznacznie są poza normą, no i choć te hemoglobinowe wartości też niby wachnięte niewiele, to się zastanawiam, o co chodzi? Czy ja mogę być typem o stale obniżonych tychże wartościach? taka moja uroda? Nadmienię, że kiedyśtamdawno, za czasów mięsnych, miałam dramatyczną anemię, której pozbyłam się (choć jak widać nie do końca ) mięso odrzucając. Z góry dziękuję za wszelkie porady/sugestie/informacje
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=3652